Ga dat zien! Onze redactrice ging kijken naar het musicalspektakel ‘Marie Antoinette’ van Historalia

Nog tot en met zaterdag 7 oktober kun je naar het musicalspektakel ‘Marie-Antoinette’ aan het prachtige kasteel Wijnendale in Torhout. Onze redactrice Birte was altijd al gefascineerd door de laatste koningin van Frankrijk en liet zich zéér gewillig door productiebedrijf Historalia een dikke 200 jaar terug in de tijd katapulteren.

Marie Antoinette: het verhaal over de gevallen koningin

Marie Antoinette is een van de meest fascinerende figuren uit de Europese geschiedenis. Op haar veertiende trouwde de Oostenrijkse aartshertogin met de Franse kroonprins Lodewijk August, de latere koning Lodewijk XVI. De Fransen waren geen fan van hun koningin en vonden haar arrogant en spilziek. Bovendien beschuldigden ze haar van ontrouw. Haar slechte reputatie kwam Marie Antoinette tijdens de Franse Revolutie duur te staan. Op 16 oktober 1793 werd ze in Parijs immers onder massale belangstelling onthoofd.

 

Het verhaal over de gevallen Franse koningin raakte onze redactrice Birte voor het eerst in 2006: “In 2006 maakte regisseur Sofia Coppola al een film over Marie Antoinette met actrice Kirsten Dunst in de hoofdrol. Ik zag het historische drama in de bioscoop en was zwaar onder de indruk. Toen ik hoorde dat Historalia – onder andere bekend van de musical Damiaan – een totaalspektakel over de Franse koningin had gemaakt, was ik er dus als de kippen bij om dat te gaan bekijken.”

 

In de zomer van 2024 brengt Historalia het verhaal van Jeanne D’Arc tot leven en ik weet één ding zeker: ik ben er volgend jaar opnieuw bij!

Een musical vol kippenvelmomentjes…

“De musical wordt opgevoerd in de tuin van kasteel Wijnendale. De locatie én het prachtige decor zorgen ervoor dat je je meteen in de 18de eeuw waant. Het invallen van de duisternis tijdens de voorstelling geeft het geheel een éxtra magisch tintje (vooral tijdens die ene scène waarin tientallen acteurs en figuranten met fakkels aan komen lopen. Kippenvel!).”

“Kippenvel, hoe tientallen acteurs en figuranten komen aanstormen met fakkels!” © Birte Govarts

Marie Antoinette wordt gespeeld door Liesbeth Roose, die eerder al te zien was in musicals zoals 1830, Charlie and the Chocolate Factory en Red Star Line. Met deze rol heeft de Tieltse actrice haar eerste hoofdrol te pakken en ik voorspel dat het niet de laatste zal zijn, want wat! een! prachtige! stem!. Andere (hoofd)rollen zijn weggelegd voor onder anderen Linda Lepomme, Jens Broes en Mike Wauters.”

… en prachtige zang én kostuums!

De voorstelling duurt 130 minuten (met een half uur pauze) en ik verveelde me geen seconde. Het verhaal zit goed in elkaar, de kostuums zijn prachtig, de scènes blijven boeiend en de acteurs zingen en spelen de pannen van het (kasteel)dak. Zélfs tijdens de regenbuien die Torhout op de avond van mijn bezoek teisteren.”

 

“In de zomer van 2024 brengt Historalia het verhaal van Jeanne D’Arc tot leven en ik weet één ding zeker: ik ben er volgend jaar opnieuw bij!”

 

Voor wie nog graag een voorstelling meepikt, heb ik twee tips:

 
  1. Neem een dekentje mee om tijdens de voorstelling over je benen te leggen. Het publiek zit op een overdekte tribune, maar het kan best fris worden.
  2. Draag makkelijke schoenen, want je moet even door de tuin van het kasteel wandelen om naar de tribune te gaan. Een makkelijk parcours, maar volgens mij geen aanrader op torenhoge hakken.

Bestel nog snel je tickets!

Wil jij graag naar het musicalspektakel? Klik hier en bestel nog snel je tickets!

 

Source: https://www.libelle.be/vrije-tijd/uitgetest-musical-marie-antoinette/

8TRUST © {{Y}}. ALL RIGHTS RESERVED.