logo3

Kasteel de Merode

Het is meer dan 600 jaar oud en nog steeds bewoond door de Prinsen de Merode. Het kasteel, normaal gesloten voor het publiek, is enkel open tijdens publieksevenementen.

De huidige bewoner van het kasteel is de jonge Prins Simon de Merode.
De familie de Merode is afkomstig van het Rijnland. Werner, afstammeling van de jongste van de familie Aragon was minister in het Germaanse keizerrijk. Rond 1174 kreeg hij van Frederik Barberousse (Keizer van Germanië 1122-1190) het landgoed van Echtz bij Düren in Duitsland. Hij liet het domein deels ontbossen om er een kasteel te bouwen. Deze kreeg, omwille van de plaats waar het werd gebouwd, in het latijns de naam "de Rode", in middeleeuws Duits de naam "vamme Rode" en tenslotte de naam "de Merode".

De geschiedenis van het kasteel

Sinds meer dan vijf eeuwen is de naam de Merode verbonden, met de geschiedenis van de gemeente Westerlo, en toch ... de familie de Merode is niet steeds in het bezit geweest van het kasteel. De eerste, bij naam gekende Heer van Westerlo is graaf Ansfried, die leefde in de tweede helft van de tiende eeuw. Na de dood van zijn vrouw werd hij monnik en later bisschop van Utrecht. Hij schonk Westerlo als aandeel aan het kapitel van Utrecht. Door Utrecht werd de heerlijkheid verder in erfleen gegeven aan de Brabantse familie van Wesemael.

In 1482 kwam het in handen van de familie de Merode in de persoon van Jan II. In 1620 kocht de familie de Merode de eigendomsrechten af. Sindsdien is het domein onafgebroken in het bezit geweest van deze familie. Onder de afstammelingen van Jan II vermelden we vooral: Jan-Filips-Eugeen de Merode (1674-1732). Hij was Grande van Spanje, ridder van het Gulden Vlies, generaal-veldmaarschalk van de keizerlijke legers van Oostenrijk. Hij liet een net van dreven door zijn domein aanleggen. De aanleg hiervan kostte in die tijd ruim 80.000 gulden. Hij liet ook het kasteel verfraaien. De familieleuze "plus d'honneur que d'honneurs" was zeker op hem toepasselijk.

mainproduction bg2
kasteel tuin
kasteel leuze
kasteel nacht

Contact

VZW Vrienden van het kasteel van Westerlo

Polderstraat 51
2260 Westerlo
België

Tel: +32 (0)14/ 538 141

Fax: +32 (0)14/538 144

E-Mail: secretariat@kasteel-westerlo.be

Routebeschrijving

Het Kasteel de Merode ligt in het groen naast het dorpscentrum van Westerlo. Je kan al eens binnengluren via de grote poort op de Westerlosesteenweg. We zijn ook bereikbaar via de zijingang in de Polderstraat.

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden van het volgende spektakel (zomer 2018), geef dan hier uw e-mailadres op.

Algemene voorwaarden